Producenci
Jakie drewno do pieca centralnego ogrzewania? 0
Jakie drewno do pieca centralnego ogrzewania ?

Jakie drewno do pieca centralnego ogrzewania ?

Najlepsze jest drewno z drzew liściastych, gdyż  spala się równomiernie, zawiera mało żywicy i nie tworzy dużej ilości dymu w przeciwieństwie do drewna iglastego. Dlatego drewno  z drzew iglastych ( zawarta w nim duża ilość żywicy ) jest zalecane do spalania tylko w modelach kotłów specjalnie do tego zaprojektowanych np Sigma firmy Cichewicz kotły c.o.  Musi być to kocioł z odpowiednią wysoką temperaturą spalania, która dopala sadze – tj mieć dużą komorę szamotową oraz odpowiednio rozmieszczonym dostępem powietrza pierwotnego i wtórnego. W przeciwnym razie drewno iglaste będzie się smoliło i zanieczyszczało sam piec i komin. Oczywiście musi być to drewno bardziej wysuszone niż liściaste, dobra informacja jest taka, że iglaste drzewo łatwiej wysuszyć niż liściaste. Kocioł c.o do spalania drewna iglastego będzie trochę droższy niż konwencjonalny piec na drewno, ale jeśli mamy własny las iglasty, po prostu nie mamy wyboru i musimy zainwestować w nowszą technologię spalania drewna.

Jakie drewno jest najlepsze do naszego pieca co ?

 Najkorzystniejsze do spalania w kotłach c.o  jest drewno twarde dające więcej ciepła podczas spalania, tradycyjnie od lat uważane za takie jest drewno grabu, dębu czy buku. Lżejsze, mniej kaloryczne, jest drewno miękkie, np. drewno lipy i topoli.

Wartość opałowa drewna zależy nie tylko od jego gatunku, ale także od poziomu jego wilgotności. Aby w pełni wykorzystać wartość energetyczną drewna, należy palić drewnem odpowiednio wysuszonym czyli sezonowanym. Kupowane drewno w nadleśnictwie lub w składzie opału wymaga więc odpowiedniego  przygotowania chyba, że kupujemy drewno sezonowane suche – które jest znacznie droższe niż te ścięte zimą czy wiosną.

Jakie zatem drzewo do spalania w piecu ?

Parę informacji na temat różnych gatunków drzewa.

Brzoza: to drewno, które łatwo  się spala nawet wtedy, gdy jest krótko sezonowane. Ma mało substancji smolistych ale wartość opałowa jest średnia.

Buk to hit ! : Drewno, które pali się długo i bardzo spokojnie – przez co daje dużo ciepła bo ma wysoką wartość opałową.

Dąb to też hit grzania ! pali się długo i spokojnie i ma wysoką wartość opałową.

Grab od lat ceniony i uważany za najlepszy gatunek opałowy, ponieważ ma najwyższą wartość opałową.

Jesion kolejny dobry gatunek drzewa do palenia : pali się długo i jest bardzo wydajny, ale rzadko spotykany

Olcha spalanie jest ok ale musi być jak iglaste drewno dobrze wysuszone

Topola wbrew obiegowym opiniom spala się słabo i ma mają wartość kaloryczną.

Jak sezonować drzewo ?

Należy je składować w celu wysuszenia oraz pocięcia. Należy bowiem pamiętać, że świeże drewno zawiera aż 50–70% wody, przez co ma niską wartość opałową, źle się spala, dymi, a mokre zanieczyszczone spaliny osadzają się na ściankach pieca i komina. Najlepiej przygotować drewno pod zadaszeniem czyli specjalną wiatą.  Największą wydajność spalania daje spalanie drewna o wilgotności nie większej niż 20%, czyli drewna sezonowanego 1,5–2 lat.  i nie nabierało wilgoci. Powinno być ułożone na stosie w miejscu pozbawionym wilgoci i zapewniającym odpowiedni obieg powietrza. Należy także pamiętać, by nie leżało bezpośrednio na ziemi i nie chłonęło z niej wilgoci. Najważniejsze jest zapewnienie skutecznej cyrkulacji powietrza. By nie spleśniało, pomieszczenie, w którym je składujemy, powinno być przewiewne.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl